LTU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA PEMBACA BLOG LTU...MUSIM QURBAN BERMULA..SILA SINGGAH KE LADANG TERNAKAN ULU YAM UNTUK MELIHAT SENDIRI TERNAKAN KAMI ATAU HUBUNGI 0192195589 Puan Zaitun OR En Sidek 012-3770445

MAHA 2010
Wakil kami berada di MAHA 2010 bertempat " PAVILLION SELANGOR"
Sila kunjungi ke sana dan singgah lah di Rumah Kami di sana......
Share

Read more...

MAHA 2010 - Hari Ke 6

Sebagai jurucakap untuk Jabatan Veterinar Selangor,saya berpeluang mempromosikan perniagaan LTU.Ramai orang kenamaan yang telah sayan temui antaranya Pak Lah,D.Noh Omar,D.Abdul Manan dan Datuk KP Pertanian,Mardi,Veterinar dan Pengarah Veterinar Negeri,Pengarah Mardi Negeri,Pengarah Pertanian Negeri.
Peluang ini dimafaatkan dengan sebaiknya.Apapun REZEKI datang dari Allah.

Dalam banyak-banyak tetamu kenamaan dan orang ramai atau ahli perniagaan,tetamu yang meninggal kesan peribadi pada saya bila saya dikunjungin oleh tetamu dari Kg Sg Seluang Lunas Kulim Kedah.Mereka saya kenal sejak saya mengenali dunia.Rasa semangat yang pudar di hari ke 6 membara kembali.

Terima Kasih pada abg saya iaitu abg hup,Cikgu (pak su rodi),Pak Din dan Manaf (badi saya masa remaja.Kehadiran mereka cukup bermakna dalam hidup saya.
Apa yang dapat saya ucapkan hanya sekadar .....

Terima Kasih sahabat
Yang kita pernah susah dan senang bersama
Menikmati remaja kita di ceruk desa
Yang mengajar erti dewasa

Kehadrat Allah aku panjatkan doa
Agar kalian dan aku dirahmati Allah sentiasa
Agar kita sering diberi petunjuk
Agak kita terus bersaudara didunia dan akhirat

Dan segala Pujian Bagi Allah
Selawat dan salam pada junjungan besar Rasullullah
Ya Allah
Ampunkan
Dosa kami
Dosa kedua ibubapa kami
Dosa guru-guru kami
Dosa seluruh muslimin dan muslimat
Amin....
dan aku bersyukur dalam keredaan ketika Zuhur dipertengahan waktunya.......Share

Read more...

Dasar pertanian negara cacamarba

Dasar pertanian negara cacamarba
Harakahdaily  

KUALA LUMPUR, 29 Nov: Tindakan kerajaan mengadakan kerjasama strategik untuk mewujudkan tapak pengeluaran makanan di luar negara membuktikan dasar pertanian negara yang cacamarba dan tidak mempunyai perancangan strategik.

Demikian kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengani perkara itu.

Menurut Najib, ia sebagai satu usaha untuk membendung kemungkinan berlakunya krisis makanan yang berpunca daripada kenaikan harga yang melampau dan kekurangan bekalan

“PAS konsisten daripada dahulu sampai sekarang meminta kerajaan  menjadikan negara ini jangan mengenepikan sektor pertanian,” kata Idris dalam satu kenyataan.

Justeru, katanya PAS mengingatkan kepada kerajaan  bahawa sektor pertanian bukan sahaja untuk mengurangkan kadar import yang menyebabkan  wang  negara mengalir keluar.

Lebih daripada itu, tambahnya sektor pertanian mesti dianggap sebagai sektor keselamatan dalam pemakanan.

“Sekiranya berlaku sesuatu di dalam negara insya Allah rakyat selamat kerana bekalan makan mencukupi. Tetapi dalam keadaan sekarang siapa boleh memberi jaminan jika berlaku sesuatu,” ujarnya.

Menurutnya, cadangan Perdana Menteri untuk menanam makanan di luar negara seolah-olah negara ini gurun Sahara yang hanya boleh tumbuh pokok kaktus sahaja sedangkan bumi Malaysia adalah bumi yang subur dan tidak perlu merempat ke negeri lain untuk mengemis tanah.

Katanya, satu ketika dahulu di Kedah di bawah pimpinan Tan Sri Sanusi Junid menanam padi atas bumbung, seolah-olah negeri Kedah berada di atas planet.

Beliau menambah, keresahan Najib akan berlaku krisis makanan di negara ini menunjukkan pemimpin negara celaru dan bertindak tanpa merujuk kepada pakar ekonomi ketika melaksanakan dasar pertanian negara.

Rakyat Malaysia, ujarnya tentu masih ingat kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir bahawa negara lebih ekonomik mengimport makanan daripada menanam sendiri.

Analogi yang beliau buat, seekar tanah pertanian hanya boleh memberi pekerjaan kepada lima orang, tetapi jika mendirikan kilang, akan memberi peluang pekerjaan kepada 500 orang.

Menurut Kementerian Pertanian nilai import makanan dalam lima tahun telah meningkat daripada tahun 2005 sebanyak RM17.7 bilion kepada RM26.7 bilion iaitu peningkatan purata tahunan 10.2%.

“Berapa banyak wang negara mengalir keluar negara.

“Alangkah baiknya jika kita mempunyai pemimpin yang mempunyai wawasan yang jauh seperti pemimpin PAS, wang negara pun selamat dan keselamatan negara juga akan selamat,” kata Idris lagi.
LTU : TAK KISAH LAH KOMEN DATANG DARI PIHAK MANA,YANG PENTING ADA ASAS DAN KEBENARAN.CUBA ANDA RENUNG-RENUNGKAN

Share

Read more...

LTU FRESHIAN SAHIWAL - KEMBARSalam Penternakan.Pada 24hb November, 2010 ini LTU mendapat kembar Freshian Sahiwal betina dan jantan.
Buat masa ini anak-anak lembu ini sihat walaupun ibunya baru pertama kali beranak... dan umurnya masih muda iaitu bunting ketika 18bulan sahaja.
Share

Read more...

LTU : Kami Di "RUMAH SELANGOR" MAHA 2010


Wakil LTU berada di "Rumah Selangor">Kami dijemput untuk oleh VET Negeri Selangor memberi taklimat penternakan dan mempromosi ternakan sebagai satu industri yang menguntungkan kepada pengunjung MAHA yang melawat Rumah Selangor.Sila bertemu wakil kami dari Jam 10:00 pagi ~ 5 : 00 ptg.Share

Read more...

About This Blog

Blog Ladang Ulu Yam dibina sejak 2007
Sila hubungi uluyamfarm@gmail.com
019 2195589 or 012-3770445

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP