LTU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA PEMBACA BLOG LTU...MUSIM QURBAN BERMULA..SILA SINGGAH KE LADANG TERNAKAN ULU YAM UNTUK MELIHAT SENDIRI TERNAKAN KAMI ATAU HUBUNGI 0192195589 Puan Zaitun OR En Sidek 012-3770445

JAWAPAN RINGKAS KEPADA PERSOALAN HISHAMZAINI

Berikut adalah jawapan ringkas dari LTU,sekiranya ingin kemhiran anda boleh menghadiri "Farm Business Talk"
30 Oct 10, 15:11
HISHAMZAINI: HARAP PERTANYA DAPAT DIJAWAB SECEPAT MUNGKIN!!!!!!!!! SEGALA MAKLUMAT YANG DIBERIKAN SAYA SERTAKAN RIBUAN TERIMA,SEMOGA TUHAN SAJA MEMBALASNYA.
30 Oct 10, 15:09
HISHAMZAINI: ADAKAH LEMBU BETINA YANG BUNTING SAHAJA BOLEH MENGELUAKAN SUSU?
30 Oct 10, 15:08
HISHAMZAINI: WAKTU SESUAI DIBERI MAKAN?
30 Oct 10, 15:07
HISHAMZAINI: BAGAIMANA DENGAN PENJAGAAN LEBU TENUSU?
LTU : bagi makan,mandi sehari dua kali,jaga kebersihan,
30 Oct 10, 14:51
HISHAMZAINI: 1 EKAR TANAMAN RUMPUT NAPIER,BERAPAKAH KG BOLEH DAPAT?
LTU : Dalam 20tan,bergantung pada kesuburan tanah
30 Oct 10, 14:50
HISHAMZAINI: DI MANA BOLEH DAPATKAN MESIN MEMERAH SUSU DAN BERAPA PULA HARGANYA?
LTU : Boleh di LTU ( harga boleh dirundingkan)
30 Oct 10, 14:48
HISHAMZAINI: BERAPAKAH PENDAPATAN HASIL TENUSU DARI TERNAKAN LEMBU SEHARI?
LTU : Antara RM1200 ~ RM3000.00 sehari,bergantung pada musim kelahiran
30 Oct 10, 14:47
HISHAMZAINI: ADAKAH LADANG ULU YAM MEMPUNYAI BAKA LEMBU SEBANYAK 100 EKOR SEKIRANYA UNTUK DIBELI ?
LTU : Lebih dari 100 ekor..
30 Oct 10, 14:45
HISHAMZAINI: SEEKOR LEMBU LADANG ULU YAM BOLEH MENGELUARKAN BERAPA LITER SUSU SEHARI?
LTU : Purata 10kg sehari
30 Oct 10, 14:43
HISHAMZAINI: ADAKAH LEMBU BETINA SAHAJA BOLEH MENGELUARKAN SUSU?
LTU : hahaha Lembu lagi dicipta lembu JANTAN mengeluarkan susu....lembu betina sahaja
Lembu dara bunting (pertama kali bunting,tiada susu) lembu yang selepas melahirkan anak sehingga bunting berat (kira-kira bunting 6bulan) akan menghasilkan susu
30 Oct 10, 14:42
HISHAMZAINI: BILAKAH LEMBU BOLEH START MENGELUARKAN SUSU?
LTU : Bunting yang pertama umor 19bulan dan selepas melahirkan anak...
30 Oct 10, 14:41
HISHAMZAINI: DARI SEGI HARGA PER SEKOR PULA BERAPA?
LTU : Harga dari RM5000.00 dan keatas,mengikut jenis
30 Oct 10, 14:40
HISHAMZAINI: BERAPAKAH UMUR LEMBU DALAM PACKAGE TERSEBUT?
LTU : Umur lembu dara yang pertama bunting dari 20bulan keatas
30 Oct 10, 14:39
HISHAMZAINI: PACKAGE TERNAKAN LEMBU RM 50000 DAN 10 EKOR LEMBU
LTU : anggaran harga lembu tenusu dari RM5000.00 ke RM20,000.00 mengikut jenis
Share

Read more...

BANCI TERNAKAN NEGERI SELANGOR TAHUN 2008 & 2009


Dari CARTA di atas apa yang boleh dianalisa.
Hasil bancian yang dibuat oleh JPV SELANGOR didapati penurunan pada ternakan tenusu.
Sebagaimana yang umum ketahui kita masih lagi mengimpot hasil ternakan dan hasil tenusu dari negara luar.
Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan penurunan penternak dan ternakan tenusu ,antaranya :-
1.Kos harga makanan ternakan yang naik keterlaluan.
2.Kos Baka yang tinggi tetapi kualtiti yang rendah
3.Pengimportan jenis baka yang tidak sesuai dengan iklim Malaysia.
4.Kesilapan dalam perancangan
5.Kurang berkemahiran
6.Tanak terhad untuk tanaman rumput
7.Lemah dalam pemasaran produk

Oleh itu penghasilan baka yang sesuai dengan iklim tempatan perlu dijalankan dengan segera.Disamping memperluaskan tanah (dipajak,disewa atau dibeli) untuk tanaman rumput perlu diberi keutamaan.Bagi yang kurang berpengalaman dan berkemahiran,mereka perlulah menghadiri kursus atau mendapat Khidmat Nasihat dari mereka yang arif.

Share

Read more...

CBOX MSG: LADANG ULU YAM

26 Oct 10, 22:09
zana: en.rashid, saya ada 300 ekor lebih,tapi nak jual yg nak reject je.nak buat baka tak berapa molek. email jika berminat.

26 Oct 10, 21:58
rashid: mencari kambing boer FB tempatan.50 ekor.

24 Oct 10, 21:52
pak hassan: penghabisan stok.1750-lembu korban.lokasi kulim kedah.0194814973.

22 Oct 10, 19:57
Nann: Lembu Korban jenis KK,berat sekitar 180 kg hingga 200 kg.Harga Borong RM1,650 seekor.Hubungi : 0195773106

21 Oct 10, 12:33
en zul: Sekandang kmbing utk dijual bg penutupan kandang.1 jamnapari jantan,14 boer betina,2 kmpg betina,3 anak boer,1 anak kmpg betina.Lumsum RM13K, berminat hub Zul 017-2445847.Transport sendiri.

20 Oct 10, 22:34
pak hassan: lembu untuk korban area kulim-seberang prai dan taiping 0194814973

19 Oct 10, 05:35
mike: thanks dude!

16 Oct 10, 13:42
FREE ALBUM DOWNLOADS: CHECK OUT www.ALBUMFIEND.COM BEST FREE MUSIC SITE ONLINE


13 Oct 10, 11:43
azri: lelong kambing jamnapari 9 ekor dn boer betina 14 ekor...harga boleh runding.. azri 019-7538005

13 Oct 10, 11:41
azri: kambing utk di lelong.. jamnapari dewasa 9 ekor. boer betina 14 ekor... harga boleh runding.. transport sendiri.. azri.. 019-7538005

12 Oct 10, 21:51
syamsul: Tawaran Garam Bukit Rm2 p/kg dan kebawah bergantung kuantiti,penghantaran PERCUMA ke s'luruh M'sia 0199882112

11 Oct 10, 10:49
en zul: Kambing utk dijual bg penutupan kandang.1 jamnapari jantan,14 boer betina,2 kmpg betina,3 anak boer,1 anak kmpg betina.Lumsum RM13K, Zul 0172445847.Transport sendiri.

11 Oct 10, 10:49
en zul: Kambing utk dijual bg penutupan kandang.1 jamnapari jantan,14 boer betina,2 kmpg betina,3 anak boer,1 anak kmpg betina.Lumsum RM13K, Zul 0172445847.Transport sendiri.
6
Oct 10, 21:41
anuar: sebanyak lebih 20 ekor kambing jamnapari untuk dijual secara borong dan murah..berminat sila hubungi 0176489344(anuar)..kapar,Klang

6 Oct 10, 21:02
hashim: Betina tapi harga kini dah berubah skit..sila kol 0123770445 abg sidek untuk kepastian

6 Oct 10, 18:04
Hashim: Berkenaan iklan tuan utk baka freshian sahiwal - dinyatakan umur antara 8 bulan hingga setahun dan harga antara RM 1800 - RM 2000 - Tak pula dinyatakan jantina lembu dan kualiti (gred) lembu.

6 Oct 10, 18:03
Hashim: Assalamualaikum,

6 Oct 10, 14:41
LTU: RIZAL,SAYA DAN AVIN pls call abghalim at 017 513 2208
6 Oct 10, 14:36

LTU: SALAM

[older messages]

4 Oct 10, 15:01
rizal: saya dari Labuan, memohon tunjuk ajar dari abang sidek berkenaan perniagaan ternakan. saya bekerja sebagai pengurus tapi dah bosan dengan kerja-kerja bawah orang. nak jadi owner sendiri.

4 Oct 10, 14:41
rizal: Salam abang Sidek,
3 Oct 10, 14:52
saya: saya ada menghantar email k abghalim@gmail.com..minx phk LTU dpt meluangkn masa untk mmbc email tu..

1 Oct 10, 23:58
avin: encik sidek name saya ravin dari johor bahru i nak pelihara lembu susu boleh tak encik sidek ajar i, dan kalau i nak ambil kursus macam mana?? num i 016 78418433

1 Oct 10, 23:54
avin: selamat pagi encik Sidek,
27 Sep 10, 12:26
mas: singgah

23 Sep 10, 22:49
kelian farm: salam lebaran, maaf zahir dan batin..dunia ternakan kian suram..yang ada teruskan usaha..Insyaalah ada ganjarannya untuk kita..

23 Sep 10, 15:11
hamid: saya memiliki 50 ekor bebiri barbados jantan untuk dijual sebagai baka dan akikah, sekiranya berminat sila hubungi saya di 0136384003

22 Sep 10, 12:23
mahfuz: tq en sidek...igt nk sertai kursus en. sidek nnt..

22 Sep 10, 09:37
LTU: Salam YANN & EDDY sila daftar diri sebagia peserta Farm Bisnes Talk di HP 0192195589..kami cuba membantu anda
22 Sep 10, 09:36

LTU: Salam sdr MAHFUS..ternak lembu TENUSU otomati jadi pendernak lembu daging.....dan ternak lembu daging cuma sekadar daging.

22 Sep 10, 09:25
yann: saya minat bidang ni tp tak ada modal.boleh en sidek bantu?saya dari trg,org susah.saya nak meningkatkan taraf hidup keluarga saya.

22 Sep 10, 09:20
eddy: en sidek,saya amat meminati bidang penternakan.sekarang saya ada menternak ayam secara kecil-kecilan.melihatkan kejayaan en sidek,saya makin teruja untuk memasuki bidang ini namun kekurangan modal.

22 Sep 10, 00:55
mahfuz: salam..sy nk ty..klu permulaan nk ternak lembu..mne lg bgus ternak lembu susu ke daging?dan mcm mne pasaran ke2-2 tu?

20 Sep 10, 15:01
AWAN FANTASIA: HAI ALL..KOLEKSI KISAH2 PALING KELAKAR DI www.awan-fantasia.blogspot.com

20 Sep 10, 12:22
LTU: IE agak sukar sedikit..kami guna kaedah semula jadi

19 Sep 10, 11:32
mirza: nak tanya tentang pembiakan kambing khususnya boer dengan kaedah IE

18 Sep 10, 22:41
Free Album Downloads: Check out the best music site www.ALBUMFIEND.com email to exchange links

16 Sep 10, 19:07
zam: Lembu Qurban kini sedia dijual untuk tempahan d sekitar Perak....017-3023573

12 Sep 10, 23:46
darwis: lm..sesiapa yg ingin mmbeli lembu drpd thai bleh berurusn dgn pihak kami. pembelian secara direct n kami menyediakan tpt kuarantin...segala dokumen diuruskan..0173055135

4 Sep 10, 00:54
fauzi: daun gelenggang untuk penyakit kulit-kudis,kurap,panau.jejari kaki "mkn air"dan mcm-mcm lagi

30 Aug 10, 20:42
fozi: yee...bole sy tau ape kegunaan daun gelenggang tu?

26 Aug 10, 22:49
Auro Farm Garden: salam..saya ada lori panjang 20 kaki..ada kanvas..sesuai untuk bw brg pertanian n kilang.call 013-206 1185..lori kami anda buka harga.

25 Aug 10, 12:08
LTU: Dr Vet...sila melawat LTU ..kami tempatkan anak lembu yang baru lahir satu kandang dengan kambing dan biri....HASILNYA ANAK LEMBU MENJADI SIHAT...Terapi Kambing

24 Aug 10, 23:13
dr vet: LTU,bukankah bebiri membawa/ pembawa penyakit pada lembu.

23 Aug 10, 00:50
LTU: ZAM boleh...tiada salahnya kalu kebersihan diutamakan

21 Aug 10, 22:08
zam: salam.bolehkah biri-biri dibela dekat kandang lembu

16 Aug 10, 15:20
LTU: MOHD LAZIM......beli ais kiub....bekas polistrin....

16 Aug 10, 08:02
direktori pertanian: IKLAN PERCUMA / DIREKTORI / FORUM - LETAK BANNER ANDA SECARA PERCUMA SELAMA 30 HARI

16 Aug 10, 01:31
Mohd Lazim-Liberia: Salam, mohon dapatkan tip macamana susu lembu segar dapat tahan fresh dalam 10 jam . Kat sini tiada peti ais(tiada elektrik g)

16 Aug 10, 00:46
Penyelia KPM: salam ziarah

16 Aug 10, 00:45
besutkito: salam... semoga industri tani kita terus berkembang pesat

14 Aug 10, 09:00
Pelangi: Bestnya da farm sendiri..Pelangi folow k..jom folow Pelang later..:)

14 Aug 10, 01:07
gana: i nak lembu/kambing utk ternakan... sila hubungi saya...0173898475(gana)

13 Aug 10, 01:06
waa_ramli: Salam saya ada membekal pellet lembu yang diperbuat dri jerami padi pke dan jagung,produk keluaran bumiputra harga kilang rm26/40kg boleh huubungi saya 0169704360

12 Aug 10, 16:15
Yee: Nak cari daun gelenggang dengan banyak, 500kg sehari,hubungi saya telephone ini 0122389319

12 Aug 10, 15:01
sj: Jualan pedaging jantan muda sila visit our website sjternakankambingboer.blogspot.com

10 Aug 10, 13:22
princessfrogy: salam.. sy amalina student diploma perladangan uitm.. sy tertarik ngan projek en.. adkah en. mgambil student praktikal kat ladang en nie??? kami sedang mencari tempat praktikal yg sesuai..

9 Aug 10, 17:36
zaidkjg: salam ziarah dan selmt menyambut ramdhan,semoga dimurahkan rejeki

8 Aug 10, 00:04
marijualbeli: Sila promosikan produk ternakan anda FREE di www.marijualbeli.com

6 Aug 10, 01:07
Nann: PEMBEKAL LEMBU:Lembu import Thailand.Hubungi : 0195773106

6 Aug 10, 01:06
Nann: PEMBEKAL LEMBU:Lembu import Thailand.

5 Aug 10, 13:17
awi: Salam semua jualan sekam padi halus sesuai utk dicampur dgn PKE/PKC ...rege 40 sen sekg masuk kos hantar...seluruh malaysia...minat call 0124150976 EN AWI>

5 Aug 10, 12:57
mood: pke/pkc(dedak isirong sawit)utk makanan lembu/kambing jualan terus dr kilang kami di bidor perak.jualan secara pukal harga Rm 0.30/kg.penternak/pemborong dialu-alukan.hubungi 0125125964.

3 Aug 10, 10:35
shah: pembekal lembu untuk korban, aqiqah, kendiri dll. harga ditawarkan berpatutan & boleh dirunding. penghantaran sekitar selangor & lembah kelang. hubungi 016-6753978 (shah)

1 Aug 10, 22:18
abghalim: Adam sila kol abg sidek 012 3770445

31 Jul 10, 21:54
adam syafiq: en halim ada lembu untuk dijual tak.. harga nya berapa ye????? bagaimana untukm saya dapatkan lembu itu

31 Jul 10, 21:53
adam syafiq: ada lembu untuk dijual tak en halim....bagaimana untuk saya dapatkannya..

28 Jul 10, 14:52
haiwan suci: lembu/kambing utuk akikah korban BBQ 0126343586

25 Jul 10, 04:50
zam: Perhatian : Promosi Iklan percuma untuk produk pertanian dan Ternakan.di laman web www.wardaniagro.com.my
Share

Read more...

FACEBOOK

Kami memohon jasa baik anda untuk mengklikkan butang "LIKE" atau "SHARE" FACEBOOK. Kami ingin berkongsi ILMU PENTERNAKAN kepada semua rakyat Malaysia.Kami mendoakan agar ALLAH membalas budi baik anda dan kami mendoakan keberkatan anda selalu.
Dengan lafas "BISMILLAHIROHMANIROHIM...YA ALLAH RAHMATILAH KAMI SELALU,ampunkan dosa-dosa kami dan juga dosa-dosa kedua ibubapa kami,jadikan diri kami orang kaya yang berilmu,pemurah dan beriman...amin.

TERIMA KASIH
Share

Read more...

INTI PATI "FARM BUSINESS TALK"

Pada Sabtu 23-10-10 lepas ada 6 sahabat datang menghadiri "Farm Business Talk" diLadang Ternakan Ulu Yam (maaf, jumaat ni saya upload gambar) . Dari reaksi mereka berpuas hati.....(tolong emel komen yang pedas sket atau tinggalkan komen) dari apa yang mereka perlajari.

Untuk pengetahuan semua "Farm Business Talk" bukan untuk melatih anda menternak ternakan tapi membimbingan kepada bakal usahawan yang ingin terjun kedalam Industri yang kian mendapat perhatian umum.Industri pentenakan menjanjikan pulangan yang lumayan dan masih lagi mempunyai ruang yang amat besar.Sebagai contoh hasil kajian daripada MARDI,penggunaan daging kambing dikalangan rakyat Malaysia masih lagi rendah (sekadar 0.7 kg/orang/tahun) berbanding dengan ayam dan ikan. Kesedaran masyarakat tentang khasiat daging kambing dan khasiat susu kambing atau lembu segar kini menampak telah meningkat.Cuba anda bayangkan di BATANG KALI,sebuah pekan kecil berbanding dgn Kajang,Nilai,Kulim atau Bukit Mertajam,disini "walk in customer" atau penjualan ditepi jalan berhadapan Ladang Ulu Yam purata setiap hari untuk susu lembu 100 liter (1liter Rm3.00) dan 50 botol susu kambing (250ml/botol Rm5.00) .Purata pendapatan harian RM550.00 dan kalau keuntungan 25% daripada hasil jual dan pendapatan penternak sehari RM137.5 X 25 hari bersamaan RM3437.50 sebulan,LUMAYAN KAN UNTUK KITA yang kantoi SPM.

Untuk memperolehi pendapat bulanan sebegini anda cuma perlu memelihara kira-kira 20 ekor kambing (Saenan Cross atau Jamnabari Cross ) sahaja.Tidak perlu baka ori yang lazimnya alah cuaca Malaysia,dan kambing mampu milik seperti penternak kecil seperti kita. Lembu pula anda cuma perlu ada sekitar 10 ekor dari jenis CROSS Freshian Sahiwal .Setiap lembu boleh menggeluarkan MINIMUM 10 Liter susu sehari,(kalau rezeki anda baik,ianya boleh mengcecah 25 liter sehari bergantung permakanan).

Ini baru cerita mengenai SUSU,belum dikira dari hasil jualan lembu atau kambing jantan.

Modal yang diperlukan untuk lembu sekitar RM50,000.00 untuk 10 ekor lembu dan RM10,000 untuk 12 ekor kambing. Jumlah modal ternakan RM60,000.00

Modal membuat kandang sekitar RM25,000.00 (Lembu dan kambing)

Modal peralatan RM5000.00

Modal Persedian tanah,alatan dan makanan sekitar DAN JUMLAH KESELURUHAN MODAL RM100,000.00

Pulangan dalam tahun kedua dan berikut sekitar RM42,000.00
Pulangan untuk tahun ketiga dan berikut sekitar RM60,000.00 (anak lembu dalam nisbah 50% jantan dan 50% betina)
* pulangan hasil tenusu

Pulangan HASIL daging atau jualan anak jantan lembu kambing ,anda kira sendiri.

"FARM BUSINESS TALK" adalah kursus bimbingan untuk mereka yang ingin berjaya seperti kami.Perkongsian pengalaman yang kami ada,boleh anda guna sebagai garis panduan untuk berjaya.

Andai kata anda melabur RM100,000 dalam ASB atau FD,anda tiada risiko dan anda bukan usahawan dan anda tiada merasai kepahitan hidup dan Yang PENTING ANDA CUMA DAPAT sekitar RM10,000.00 setahun.

So apa lagi yang anda FIIRKAN .Nak jadi PELABUR SAHAM atau nak jadi USAHAWAN.



Share

Read more...

About This Blog

Blog Ladang Ulu Yam dibina sejak 2007
Sila hubungi uluyamfarm@gmail.com
019 2195589 or 012-3770445

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP