LTU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA PEMBACA BLOG LTU...MUSIM QURBAN BERMULA..SILA SINGGAH KE LADANG TERNAKAN ULU YAM UNTUK MELIHAT SENDIRI TERNAKAN KAMI ATAU HUBUNGI 0192195589 Puan Zaitun OR En Sidek 012-3770445

BLOG LADANG ULU YAM BERWAJAH BARU

Salam


Kini blog Ladang Ulu Yam telah berwajah baru,kami akan uplaod artikel yang berkaitan Penternakan dan Pertanian dari masa ke semasa.Sekiranya anda ada sebarang kesulitan
dan pertanyaan sila hubungi abghalim di talian
017513 2208
atau
emel abghalim@gmail.com.

Sila beri komen dengan penampilan yang terbaru ini agar pihak kami dapat memperbaiki
untuk memenuhi citarasa pengunjung.Kami mengucapkan berjuta terima kasih kepada
anda kerana memberi sokongan sepanjang kami melancarkan blog ini.

Sekiranya ingin membuat lawatan atau temu janji sila berutus emel atau membuat panggilan
untuk menetapkan tarikh.Kami menggalakan lawatan berkumpulan dari pihak swasta,kerajaan,sekolah,IPTA & IPTS,NGO atau persatuan dan pertubuhan.Kami mengenakan sedikit bayaran berpatutan untuk urusan makan&minum dan sijil dan handbook.

sila hubungi abghalim di talian
017513 2208
atau
emel abghalim@gmail.com.

Read more...

SEDANG DIBAIK PULIH


PENGUNJUNG BLOG,
PENTERNAK
DAN
PELANGGAN YANG DIHORMATI


BLOG INI DI SEANG DIBAIK PULIH.Segala kesulitan amat dikesali
LINK-LINK ke Blog rakan ternak akan diupload sedikit masa lagi

HARAP MAAF DAN TERIMA KASIH DIATAS SOKONGAN ANDA SELAMA INI

Read more...

PROMOSI KORBAN 2009


Salam

Selepas Aidil Fitri,berbaki dua bulan sepuluh hari menjelang HARI RAYA KORBAN.
Anda boleh menempah lembu KORBAN anda dengan menghubungi:-

Kak Cik 019 219 5589 (SELATAN)
atau
abghalim 017 513 2208(UTARA)
atau
abg sidek 012 388 0445 (LEMBAH KLANG DAN PANTAI TIMUR)


http://picasaweb.google.com/abghalim/LembuKorban?feat=directlink

Read more...

PANDUAN MENTERNAK LEMBU TENUSU

PANDUAN MENTERNAK LEMBU TENUSU

Salam untuk semua

Disini saya akan kemukakan serba sedikit panduan menternak lembu tenusu.Mungkin dengan penerangan serba ringkas bolehlah dijadikan panduan kepada bakal penternak baru.Sekiranya anda berminat untuk mengikuti kursus lebih lanjut dan lebih mendalam lagi,anda boleh hubungi Pengurusan Ladang Ternakan Ulu Yam ditalian:-

019-2195589 Zaitun @ Kak Cik
zaitunn@tm.net.my
atau datang terus ke Ladang Ternakan Ulu Yam


1.PEMBINAAN KANDANG

1.1.Penyediaan Tapak

1.Sebaiknya ditempat yang tinggi atau ditambak bagi mengelakkan menjadi lumpur
2.Berhampiran kawasan rumput
3.Berhampiran dengan punca air (sungai,kolam,perigi)
4.Kenderaan boleh datang dengan mudah

1.2.Keperluan Kandang

1.Ruang yang megikut jumlah lembu ( minima 30 kaki persegi/ekor)
2.Tempat makan (minima 2.5~3 kaki/ekor)
3.Tempat minum (10 gelen air/ekor/hari) senang dibersihkan
4.Tempat pemerahan
5.Longkang
6.Kolam najis

1.3.Keperluan Bahan Binaan

1.Lantai konkrit setebal 4 inci + BRC
2.Tiang kayu atau batu konkrit
3.Kayu pagar,dinding atau buruti (kayu hutang,saying,kayu biasa,2nd hand)
4.Atap zink,asbestos,rumbia,nipah (sebaiknya tidak panas)
PELAN


SISI



2.PENANAMAN RUMPUT DAN CARA PENGURUSAN RUMPUT

2.1.Rumput Napier

2.2 Kenapa Rumput Napier
1.Boleh menghasilkan minima 5 ~ 8 ekor lembu per ekar
2.Mudah ditanam dan dijagai
3.Senang dipotong
4.Mudah diangkut
5.Lembu menyukainya
6.Berkhasiat

2.3. Cara Menanam

2.3.1.Cara mendatar atau baling

1.Batang dipotong 2~3 kaki panjang
2.Batang ditanam bersambungan antara satu dengan lain
3.Jarak diantara barisan 2.5 kaki

2.3.2.Cara Cucuk
1.Batang Napier dipotong 1kaki panjang
2.2 batang satu pokok
3.Jarak antara 2.5 x 1.5 kaki

2.4 PEMBAJAAN



2.5 KAWALAN RUMPUT




2.6 PENYEDIAN RUMPUT

Rumput perlu ditanam tiga bulan sebelum ketibaan lembu.Penanam rumput hendaklah mengikut keperluan dan jumlah lembu yang dirancang.Nisbah keperluan rumput antara
1ekar boleh menampung antara 5~8 ekor lembu.Bahagikan setiap ekar pada 4 blok dan dipotong mengiikut blok dan dibajai selepas memotong agar jumlah tunas menjadi bertambah banyak.

Untuk Mendapatkan Hasil Rumbut Yang Tinggi







3.PEMELIHARAN LEMBU TENUSU

3.1.Baka Freshian Sahiwal (Dara Bunting 6 ~ 7.5 bulan).Umur lebih kurang 18 bulan dan berat lebih kurang 260kg.





Berwarna hitam kemerahan. Hasil kacukan antara lembu betina jenis Friesian dan jantan Sahiwal. Baka ini dihasilkan khusus untuk dipelihara di Malaysia. Ia merupakan jenis dua-guna yang sesuai bagi Malaysia.Boleh mengeluarkan susu 1,500-2,000kg. Purata berat anak semasa lahir 24kg. Berat matang ialah 360kg.Purata kenaikan berat badan dalam lingkungan 0.37kg sehari.

3.2.Harga diantara RM4000.00 ~ RM4500.00 seekor.Umur 6~7.5 bulan.Jangka masa bunting selama 9½ (287 hari)sebelum ia melahirkan.

3.3.Lembu bunting perlu makanan yang baik iaitu :-
1.Rumput secukupnya (40kg atau lebih/hari)
2.Konsentrat antara 4 ~ 5 kg/hari

3.4.Lembu bunting akan terasa cemas apabila dibawa ke tempat baru.Ianya mengambil masa lebih kurang 2 minggu untuk menyesuaikan diri.Berikan lembu yang baru diterima itu makanan seperti rumput,konsentrat dan garam.Disini penternak perlu berdamping dengan lembu-lembu dengan menggosok gosok badan,leher dan muka untuk menjalinkan hubungan intim.Lembu akan cepat jinak jika dilakukan berterusan.

3.5.Kira-kira sebulan sebelum tempoh kelahiran,bawalah lembu-lembu ini ke tempat pemerahan.Beri ia makan konsentrak,menggosok dan mencuci tetek lembu bagi membiasakan lembu.Langkah ini akan menyenangkan aktiviti pemerahan bilamana lembu melahirkan anak kelak.

4.PENGURUSAN ANAK LEMBU

Setelah cukup atau lebih kurang 9.5 bulan ,lembu telah bersedia untuk melahirkan anak.Selalunya lembu akan melahirkan anak dengan tanpa ada sebarang masalah.Sekiranya timbul sebarang masalah,segeralah menghubungi Pegawai JPHPT yang berdekatan.

4.1.Periksa jika ada lendir yang melekat pada muncung anak lembu.Bersihkan lendir itu dengan kain yang bersih.

4.2.Periksa jika ada sebarang kecacatan.Ikat tali pusat 2~3 inci dari pusat.Potong sekiranya terlalu panjang,sapu iodine sehingga kering.Boleh juga digunakan Gusanex dan Dri-dress.

4.3.Pisahkan anak dari ibunya agar senang induknya diperah susu.Sebaiknya namakan anak lembu dan ibunya.(Sila rujuk ke Ladang Ulu Yam untuk menyaksikan aktiviti pemerahan dan gunanya anak dan induk diberi nama)

4.4.Beri susu awal lembu (Colostrum) kepada anak agar mendapat kekebalan penyakit.Jangan beri berlebihan kerana ianya akan menyebabkan cirit-birit dan anak akan lambat biasa dengan makanan.



Anak yang berumur 6bulan keatas bolehlah dilepaskan ke padang ragut.

5.AKTIVITI PEMERAHAN SUSU

5.1.Lembu yang dipisahka dengan anaknya pada hari pertama.Pemerahan dilakukan 2 kali sehari.

5.2.Kandang mesti dicuci dan lembu perlu dimandikan dan dibersihkan badan.

5.3 Alat-alat yang digunakan untuk memerah
-Baldi – baldi plastic,aluminium atau stainless steel.
-Air – Air yang bersih
-Ubat – Iodofor dan klorin
-Tuala
-Tong susu – Penapis susu – Napkin atau kain putih
-Penimbang
-Peti sejuk

5.4 Persediaan alat-alat pemerahan
Basuh baldi,tuala,penapis dan tong susu dengan air dan sabun.Bilas alatan dengan klorin..Bilasan akhir dengan air didih untuk menghilang bau ubat.Keringkan alatan sebelum digunakan.

5.5 Persediaan Pemerah Susu.
1.Seorang pemerah susu mestilah berkeadaan bersih terutama kuku mesti pendek dan bersih.
2.Tangan tiada luka,pakaian atau pemakaian apron digalakkan.
3.Kasut pemerah mestilah bersih.
4.Seorang pemerah juga berkesihatan baik tiada penyakit atau mengidap demam atau selsema.
5.Cuci tangan dengan klorin bila ingin berpindah pada lembu yang lain.Ini dapat
mengelak kuman berpindah sekiranya ada.

5.6.Persedian Lembu Tenusu
1.Berkeadaan tenang
2.Elakkan memukul dan menakutkan lembu
3.Lembu mesti dimandikan dan dibersihkan
4.Cuci tetek lembu dengan bersih
5.Ikat kaki belakang lembu dan leher lembu.
6.Jauhkan ternakan dari ternakan lain seperti kambing,ayam,itik atau anjing

5.7.Teknik Pemerahan
- Putting susu dipegang dengan kesemua jari kedua-dua tangan
-Perah dan lepas semua jari dan mengukut irama atau rentak

Sila rujuk ke Ladang Ulu Yam untuk kepastian.

6.SELESAI MEMERAH
-Lembu-lembu dilepaskan ke padang ragut bagi akitiviti bersenam atau bagi melepaskan ketegangan sewaktu proses pemerahan susu dilakukan.Ini dapat mengelakkan lembu stress dan bengkak kaki.


Bersambung…………..

Sumber rujukan JPH Selangor,Ladang Ulu Yam,Blog dan web penternakan Malaysia,Nasri,Yusri,Mybob,aminagro,Esis dll

Read more...

PANDUAN PENYEDIAAN RANCANGAN PERNIAGAAN / KERTAS KERJA

PANDUAN PENYEDIAAN RANCANGAN PERNIAGAAN /

KERTAS KERJA

Bantuan buat kertas kerja KLIK SINI!

PENGENALAN

Apa itu Rancangan Perniagaan

Rancangan perniagaan adalah merupakan dokumen bertulis yang memberikan keterangan berkenaan perniagaan atau projek yang hendak dijalankan secara menyeluruh dan terperinci.

Rancangan Perniagaan juga dikenali sebagai Kertas kerja, kertas Projek atau Prospektus.

Apakah Kepentingan Penyediaan Rancangan Perniagaan?

1. Memberi peluang kepada usahawan/penternak melihat dan menilai idea atau projek perniagaan dengan teliti, dan terperinci.

2. Memberi gambaran sama ada projek yang dirancang dan dicadangkan berdaya maju atau tidak.

3. Membantu usahawan/penternak menganggarkan keperluan sumber-sumber dan mengagihkan sumber-sumber perniagaan yang ada dengan sistematik dan lebih jelas.

4. Meyakinkan pihak-pihak lain (contoh bank) bahawa projek yang hendak dijalankan berdaya maju dan sesuai untuk pelaburan atau pembiayaan.

5. Memberi maklumat kepada bakal usahawan/penternak tentang masalah yang mungkin akan timbul semasa melaksanakan projek perniagaan terbabit.

Siapa yang Memerlukan Rancangan Perniagaan?

1. Usahawan/Penternak

- Untuk membantu usahawan memahami projek sendiri dengan lebih mendalam.

- Untuk dijadikan garis panduan dalam menguruskan perniagaan.

- Untuk tujuan pelaburan, skim khas atau pelaburan rakan kongsi.

2. Institusi Kewangan/pelabur

- Untuk menjustifikasikan permohonan bagi pembiayaan projek melalui pinjaman,

skim khas atau pelaburan rakan kongsi.

3. Pembekal

- Untuk meyakinkan pihak pembekal terhadap kemantapan perancangan

pernaigaan kearah mendapatkan bekalan barangan atau bahan secara kredit.

4. Kakitangan

- Untuk memberi pendedahan kepada kakitangan tertentu terutamanya

pengurus-pengurus terhadap matlamat dan tujuan pernaigaan serta peranan

mereka.

5. Pengeluar tender/kontrak (pelanggan)

- Untuk meyakinkan pihak-pihak yang mengeluarkan tender atau sebutharga

bahawa perniagaannya mampu mengisi keperluan kontrak kerja dengan baik

dan berterusan


SETERUSNYA BACA DISIN http://www.dodon.org/artikel/panduan_kertaskerja.html



Read more...

Bekalan daging, ayam mencukupi

Bekalan daging, ayam mencukupi

SEREMBAN 1 Sept. - Bekalan daging lembu dan ayam bagi memenuhi permintaan penduduk di negeri ini sempena menyambut ketibaan Hari Raya Aidilfitri mencukupi.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri, Dr. Noor Soeraya Norsham berkata, berdasarkan laporan, jumlah ternakan lembu dan ayam di negeri ini cukup untuk menampung kegunaan jumlah populasi penduduk yang kini sudah mencecah sejuta orang.

''Buat masa ini kita mempunyai sebanyak 42,000 ekor lembu di seluruh negeri ini, di mana kegunaan orang ramai di sekitar negeri ini bagi hari raya hanya mencapai 10 peratus daripada jumlah berkenaan.

''Bagi daging ayam pula, kita merupakan antara pengeksport daging dan telur ayam yang keempat terbesar di negara ini, maka kita tidak mempunyai sebarang masalah untuk membekalkan sumber makanan ini lebih-lebih lagi pada hari perayaan," kata beliau kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurut beliau, sebanyak 5,000 ekor lembu akan disembelih bagi menampung keperluan pengguna sepanjang bulan Ramadan sehingga Hari Raya Aidilfitri.

''Walaupun kita mempunyai stok lembu yang lebih daripada mencukupi, namun pihak kami tetap mengambil langkah proaktif dengan mengambil ternakan lebihan daripada penternak bagi menjamin bekalan sentiasa mencukupi," jelas beliau.

Dalam pada itu, Noor Soeraya memberitahu, penghasilan ayam jenis daging di seluruh negeri ini kini sudah mencapai 116 peratus daripada sasaran yang ditetapkan.

''Ini bermakna kita tidak menghadapi sebarang masalah dari segi bekalan daging lembu dan ayam khusus bagi memenuhi permintaan penduduk di negeri ini walaupun di musim perayaan," kata beliau.

Read more...

About This Blog

Blog Ladang Ulu Yam dibina sejak 2007
Sila hubungi uluyamfarm@gmail.com
019 2195589 or 012-3770445

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP