LTU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA PEMBACA BLOG LTU...MUSIM QURBAN BERMULA..SILA SINGGAH KE LADANG TERNAKAN ULU YAM UNTUK MELIHAT SENDIRI TERNAKAN KAMI ATAU HUBUNGI 0192195589 Puan Zaitun OR En Sidek 012-3770445

TEKUN :PANDUAN PENYEDIAAN KERTAS PROJEK

PANDUAN PENYEDIAAN KERTAS PROJEK / RANCANGAN
PERNIAGAAN PEMBIAYAAN TEKUN Nasional

1. TUJUAN

2. LATAR BELAKANG PROJEK

2.1 PENGENALAN
- Lokasi projek /keluasan
- Latar belakang industri dan trend pasaran
- Senario masa hadapan


2.2 SYARIKAT / KUMPULAN
- Profil Syarikat
- Kepakaran Ahli dan Pengalaman
2.3 LATAR BELAKANG PENGUSAHA / AHLI
- Latar Belakang Pengusaha, Nama, Alamat, telefon
- Pengalaman
- Kelulusan akademik
- Kepakaran
- Kursus dan latihan ( peserta diwajibkan menghadiri kursus berkaitan sebelum pembiayaan diluluskan)
2.4 MODEL/KONSEP PERNIAGAAN/KEUSAHAWANAN

3. RANCANGAN PENGURUSAN

- Diuruskan sendiri oleh pengusaha; atau
- Project Management Consultant (PMC)
- Kakitangan pengurusan
- Pengalaman/kepakaran
- Jawatan dalam Bahagian/Agensi
- Struktur organisasi
4. RANCANGAN PEMASARAN
Analisis Pemasaran
- Ramalan jualan – perlu buat analisis pelanggan, pasaran dan perkhidmatan
- Kaji arah aliran pasaran dalam industri
- Mengukur saiz pasaran
- Pesaing
Ramalan Jualan
Strategi Pemasaran
- Strategi pemasaran secara keseluruhan spt bagaimana menghadapi pesaing dari segi kualiti, harga, lokasi, imej dan sebagainya
- Contract farming/manufacturing
Strategi Perkhidmatan
- Faktor-faktor yang boleh menarik pelanggan
Strategi Harga
- Penentuan harga
- Tawaran harga dan sebagainya
Strategi Pengedaran
- Cara pengedaran dibuat
- Kos-kos terlibat
- Rancangan jangka pendek dan panjang jualan tersebut
Strategi Promosi
- Teknik-teknik promosi yang dijalankan
Belanjawan Pemasaran

5. RANCANGAN OPERASI


- Perkhidmatan/produk ditawarkan
- Proses operasi
- Keupayaan operasi
- Senarai bahan mentah (jika ada)
- Pembekal bahan mentah / sumber produk
- Khidmat sokongan / bantuan daripada agensi
- Senarai pekerja terlibat

6. RANCANGAN KEWANGAN

Rancangan kewangan akan memastikan sejauhmana kebenaran andaian/ramalan yang dibuat dalam pasaran, jualan dan kos-kos terlibat. Ramalan/andaian yang dibuat perlu realistik supaya ianya boleh digunakan untuk menilai dayamaju projek dan juga sebagai alat kawalan belanjawan. Rancangan kewangan merangkumi:
- Kos projek – kos tetap / kos berubah
- Sumber pembiayaan
Sendiri daripada peserta
Pembiayaan TEKUN
- Profoma aliran tunai – bulanan dan tahunan ( 3 – 5 tahun)
- Profoma penyata pendapatan – tahunan (3 – 5 tahun)
- Analisis ROI / pay back period

7. JADUAL PELAKSANAAN PROJEK

- Tunjukkan peringkat-peringkat perlaksanaan projek

8. PENGLIBATAN AGENSI KERAJAAN

- FAMA / JABATAN PERTANIAN / PENTERNAKAN / HAIWAN / LPP/LPPK / MARDI / LKIM / AGENSI DI BAWAH KERAJAAN NEGERI DLL
9. PENGURUSAN RISIKO PROJEK

- Cagaran / Penjamin
- Kajian Teknikal / Pengesahan Jabatan/Agensi Kerajaan
- Cadangan pengurangan risiko projek

10. PENUTUP

Bahagian ini merupakan kesimpulan atau rumusan yang memberi gambaran yang menyeluruh mengenai perniagaan yang dijalankan. Pengusaha juga boleh memberi sebarang maklumat sokongan lain yang boleh memberi justifikasi mengenai daya maju perniagaan pengusaha.

http://tekun.gov.my/kertas_kerja.html



Read more...

Kambing OH kambing




Di Ladang Ulu Yam kami memiliki sejumlah 350 ekor dan kekadang akan mencecah 600 ekor.
Ini semua bergantung pada musim perayaan.Kebanyakkan kambing yang ada di Ladang Ulu Yam tiada JENAMA,cuma sekadar kambing kampung.

Walaupun kami memiliki pengalaman kira kira 30 tahun dalam bidang penternakkan tetapi kami belum BERANI untuk mencuba membela KAMBING ORANG KAYA atau "BOER".Berbanding dengan lembu BRAHAM ori atau baka kacukan tetapi harganya sekitar RM6.50 ~ RM7.00 sekilo sahaja TETAPI bagaimana hendak memasarkan KAMBING BOER bila ibunya HARGA RM2500 seekor dan bapanya RM3000 seekor.
Bagi PEMBAKA mungkin ini tidak menjadi MASALAH untuk mereka memasarkan JENAMA BOER.Bagaimana pula dengan PENTERNAK BARU?

Nasihat LTU pada mereka yang ingin menjadi penternak kambing.Untuk permulaan cuba bela KAMBING KAMPUNG atau katjang atau kacang atau kurap.Kambing ini tiada JENAMA yang ISTIMEWA.Senang dijaga dan MUDAH di JUAL.

Sekiranya anda KE PASAR jangan "MINTA DAGING LEMBU BRAMAN" tetapi mintalah daging lembu.Sekilo cuma RM18 ~ Rm20.

Begitu juga dengan kambing,bila di PASAR JENAMA BOER sudah tiada ertinya lagi...CUMA TINGGAL DAGING KAMBING.
SENARAI HARGA KAMBING MENGIKUT TEMPAT:-

Menurut sumber dari KPDNHEP (www.kpdnhep.gov.my), harga 1kg daging kambing tempatan pada 12 February 2007 di bandar-bandar besar adalah seperti berikut:
Kangar 25.00,
Alor Setar 30.00,
Pulau Pinang 28.00,
Ipoh 21.00,
Klang, 28.00,
KL 25.00,
Seremban 23.00,
Melaka 20.00,
Johor Bharu 24.00
Kuantan 27.00,
KT 22.00,
KB 22.00 dan
Kuching 35.00.
Harga tertinggi adalah di Kuching pada harga RM35.oo untuk 1kg daging kambing tempatan!

Read more...

FRESHIAN SAHIWAL

From LADANG TERNAKAN LEMBU KAMBING ULU YAM


FRESHIAN SAHIWAL adalah jenis lembu yang terbaik dan sesuai dengan iklim Malaysia
Antara ciri baka ini :-
bulan
4.Berat yang sesuai untuk TENUSU antara 350kg ~ 400kg
5.Harga seekor antara

1.Jangka Hayat 8 ~ 10 Tahun

2.Umur 14bulan sedia untuk bunting

3.Tempuh Bunting 9 RM5000.00~RM6000.00 (dara bunting)
Maksudnya lembu yang dijual di LADANG ULU YAM telah bunting 5 ~ 6 bulan.
Cuma tinggal kurang 4bulan untuk mengeluarkan hasil tenusu

6.Pengeluaran susu sehari purata antara 10kg ~ 15kg.
Jangkamasa pungutan sehingga 280hari ~ 320 hari.
Harga pasaran terbuka RM3.00/kg
Harga Pusat Pengumpulan Susu JPH RM2.28/kg

7.Permintaan Susu sangat tinggi.Sekiranya tiada pasaran sendiri,boleh dijual di Pusat Pengumpulan Susu JPH di setiap daerah seluruh Malaysia

Sekiranya anda berminat sila hubungi LADANG ULU YAM

1.Puan Zaitun 019 219 5589

2.Encik Sidek 012 3770445

emel ke abghalim@gmail.com
From LADANG TERNAKAN LEMBU KAMBING ULU YAM

Read more...

FOTO LADANG ULU YAM

From LADANG TERNAKAN LEMBU KAMBING ULU YAM


ANDA BOLEH KLIK DI ATAS GAMBAR "ABG SIDEK & BRAHMAM 1000KG" untuk melihat
FOTO-FOTO yang lain

Read more...

About This Blog

Blog Ladang Ulu Yam dibina sejak 2007
Sila hubungi uluyamfarm@gmail.com
019 2195589 or 012-3770445

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP