LTU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA PEMBACA BLOG LTU...MUSIM QURBAN BERMULA..SILA SINGGAH KE LADANG TERNAKAN ULU YAM UNTUK MELIHAT SENDIRI TERNAKAN KAMI ATAU HUBUNGI 0192195589 Puan Zaitun OR En Sidek 012-3770445

Bekalan daging, ayam mencukupi

Bekalan daging, ayam mencukupi

SEREMBAN 1 Sept. - Bekalan daging lembu dan ayam bagi memenuhi permintaan penduduk di negeri ini sempena menyambut ketibaan Hari Raya Aidilfitri mencukupi.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri, Dr. Noor Soeraya Norsham berkata, berdasarkan laporan, jumlah ternakan lembu dan ayam di negeri ini cukup untuk menampung kegunaan jumlah populasi penduduk yang kini sudah mencecah sejuta orang.

''Buat masa ini kita mempunyai sebanyak 42,000 ekor lembu di seluruh negeri ini, di mana kegunaan orang ramai di sekitar negeri ini bagi hari raya hanya mencapai 10 peratus daripada jumlah berkenaan.

''Bagi daging ayam pula, kita merupakan antara pengeksport daging dan telur ayam yang keempat terbesar di negara ini, maka kita tidak mempunyai sebarang masalah untuk membekalkan sumber makanan ini lebih-lebih lagi pada hari perayaan," kata beliau kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurut beliau, sebanyak 5,000 ekor lembu akan disembelih bagi menampung keperluan pengguna sepanjang bulan Ramadan sehingga Hari Raya Aidilfitri.

''Walaupun kita mempunyai stok lembu yang lebih daripada mencukupi, namun pihak kami tetap mengambil langkah proaktif dengan mengambil ternakan lebihan daripada penternak bagi menjamin bekalan sentiasa mencukupi," jelas beliau.

Dalam pada itu, Noor Soeraya memberitahu, penghasilan ayam jenis daging di seluruh negeri ini kini sudah mencapai 116 peratus daripada sasaran yang ditetapkan.

''Ini bermakna kita tidak menghadapi sebarang masalah dari segi bekalan daging lembu dan ayam khusus bagi memenuhi permintaan penduduk di negeri ini walaupun di musim perayaan," kata beliau.

0 comments:

About This Blog

Blog Ladang Ulu Yam dibina sejak 2007
Sila hubungi uluyamfarm@gmail.com
019 2195589 or 012-3770445

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP