LTU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA PEMBACA BLOG LTU...MUSIM QURBAN BERMULA..SILA SINGGAH KE LADANG TERNAKAN ULU YAM UNTUK MELIHAT SENDIRI TERNAKAN KAMI ATAU HUBUNGI 0192195589 Puan Zaitun OR En Sidek 012-3770445

JOM TERNAK LEMBU TENUSU

Berdasarkan laporan dibawah,Penternakan Lembu Tenusu mempunyai POTENSI yang cerah.Usahawan baru haruslah mengambil peluang yang masih terbuka luas.
Seiranya anda berminat untuk menjadi Penternak Lembu Tenusu,anda boleh datang ke Ladang Ulu Yam untuk berkursus.Kami menyediadakan :-

PAKEJ BELI DAN KURSUS
1.Belian minimum 5 ekor lembu tenusu
2.3hari 2 mlm kursus percuma

PAKEJ AKAN DATANG

1.KURSUS
2.Urusan Pinjaman (berupa belian lembu dan kandang)

Kami sedang berusaha berbincang dengan badan berkaitan untuk menjayakan PEKEJ AKAN DATANG.Segala infomasi terkini,kami akan hebahkan dari masa ke semasa.


Sasaran 80 juta liter susu cair pada 2010
PASIR PUTEH 3 Feb. - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menyasarkan jumlah keluaran susu cair negara bertambah kepada 80 juta liter tahun depan bagi menampung peningkatan permintaan.
Menterinya, Datuk Mustapa Mohamed berkata, pada masa kini, hanya 51 juta liter atau 4.6 peratus susu cair dikeluarkan oleh negara berbanding keperluan pengguna sebanyak 1.081 bilion liter.
Beliau berkata, jumlah yang kecil itu disebabkan kekurangan bekalan lembu tenusu tempatan yang sesuai diternak di negara ini kerana faktor cuaca.
"Jumlah pengeluaran susu cair di negara kita menunjukkan peningkatan, sebagai contoh pada tahun lalu ia meningkat 13 peratus berbanding hanya 45 juta liter pada tahun sebelumnya.
"Ia petanda yang agak baik bagi kita mencapai sasaran 80 juta liter susu untuk keperluan negara pada 2010," katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan kerja ke Projek Kelompok Tenusu Sungai Durian di sini semalam.
Turut hadir Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Kelantan, Datuk Dr. Zairi Serlan dan Ketua UMNO Bahagian Pasir Puteh, Zawawi Othman.
Mustapa meninjau projek ternakan lembu tenusu di atas tapak seluas 60 hektar yang melibatkan lima pengusaha dan 144 ekor lembu.
Mustapa berkata, 90 peratus daripada pengeluaran susu negara dihasilkan oleh penternak kecil atau tradisional manakala selebihnya penternak komersial.
"Terdapat 689 penternak terlibat dengan penternakan lembu tenusu, populasi induk lembu sebanyak 18,098 ekor di seluruh negara," katanya.
Katanya, kementerian telah mewujudkan Dasar Tenusu Negara sebagai garis panduan meningkatkan pengeluaran susu.
Ujarnya, antara strategi dikenal pasti ialah meningkatkan populasi asas dengan ternakan, sesuai untuk pengeluaran mapan dan ekonomik serta mewujudkan pengkhususan sistem pengeluaran lembu tenusu.
"Kita faham ternakan lembu tenusu di negara ini sukar kerana iklim tropika tetapi kita akan mencuba supaya pengeluarannya dapat ditingkatkan.
"Secara purata seekor lembu tenusu di negara ini mengeluarkan tujuh sehingga lapan liter susu cair setiap hari berbanding di Indonesia 25 liter sehari," katanya.
Tambahnya, kerajaan sentiasa berusaha meningkatkan tahap pengeluaran susu cair bagi mengurangkan import bahan itu.
Ini termasuk mengadakan perbincangan dengan pengeluar tenusu antarabangsa, Dutch Lady untuk mewujudkan usahasama melahirkan usahawan dan penternak tenusu.
"Mereka bersetuju memberi latihan kepakaran dan kemahiran kepada usahawan tempatan dalam industri tenusu untuk meningkatkan produk tenusu di dalam negara," katanya.

0 comments:

About This Blog

Blog Ladang Ulu Yam dibina sejak 2007
Sila hubungi uluyamfarm@gmail.com
019 2195589 or 012-3770445

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP