LTU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA PEMBACA BLOG LTU...MUSIM QURBAN BERMULA..SILA SINGGAH KE LADANG TERNAKAN ULU YAM UNTUK MELIHAT SENDIRI TERNAKAN KAMI ATAU HUBUNGI 0192195589 Puan Zaitun OR En Sidek 012-3770445

Cuit Sikit!: Yang Bermula Pasti Berakhir

Hari ini merupakan hari terakhir blog ini. Blog ini antara blog terawal yang menjadi pengkritik dalam UMNO. Seingat saya hanya Sang Kelembai lebih awal dari saya. Mohon maaf jika salah fakta.

Blog ini saya wujudkan untuk membuktikan siapa yang menulis tidak penting tetapi yang penting apa yang ditulisnya. Hari ini berakhir sudah satu eksperimen mencari falsafah antara Pengarang dan Karya. Hujah Roland Barthes bahawa zaman ini merupakan zaman "the death of the author and the birth of the reader" ada kebenarannya.

Eksperimen ini membuktikan tanpa wajah pengarang, karya atau bahan tulisan akan lebih mudah ditafsir secara adil. Malahan tidak mungkin bahan dalam blog ini dipetik oleh sumber lain termasuk web pembangkang jika mereka mengetahui siapa saya.

Setiap yang bermula pasti berakhir. Demikian juga blog ini. Kebebasan menulis sudah tiada di dalam blog ini kerana sudah wujud kecenderungan mentafsir apa yang ditulis berdasarkan siapa yang menulis.

Berakhirnya blog ini bukan kerana takut kepada sesiapa. Berakhirnya blog ini kerana tidak mahu sesiapa pun menjadi mangsa. Saya adalah penulis "gasar" yang menulis dari hati nurani dan pemikiran saya. Apabila buah fikiran saya sudah dijadikan alat untuk memangsakan orang lain, sudah pasti tiba masanya saya mengundurkan diri.

Pada hemat saya, kontroversi penulisan saya yang terakhir mengenai rasuah politik sudah melarat-larat sehingga membabitkan tokoh politik tertentu yang tidak pun mengetahui kewujudan blog ini.

Namun yang paling mengecewakan saya ialah bukan tulisan ini yang dikritik tetapi unsur-unsur "pembunuhan karektor" (Character assassination) bersandarkan pendedahan nama, butiran peribadi dan kononnya kaitan saya dengan beberapa pemimpin politik.

Agak sukar untuk saya memahami tingkah laku rakan-rakan yang mendedahkan peribadi di laman web ini termasuk nama syarikat, rumah dan sebagainya. Sungguhpun pendedahan tersebut tidak menjejaskan reputasi saya sebagai seorang muslim, namun ia telah menjadikan butiran peribadi saya sebagai public domain.

Hakikat bahawa ia didedahkan di sebuah laman yang berkait rapat dengan Tun Dr. Mahathir membuktikan cakap-cakap sebelum ini bahawa serangan terhadap saya direstui oleh "orang penting" pejabat Tun r. Mahathir. Sebelum ini saya kurang pasti walaupun seorang bloger dengan bangga mengakui serangan ini direstui oleh "orang penting" di Pejabat Tun Dr. Mahathir. Inilah kata orang habis madu sepah dibuang.

Saya tidak berhasrat untuk mengiya atau menafikan semua serangan itu. Biarlah...

Saya juga terfikir untuk mendedahkan identiti dan latar belakang banyak rakan-rakan siber yang sebahagiannya bekerja dengan kerajaan atau mempunyai kontrak dengan agensi kerajaan.

Namun akal waras mengingatkan saya bahawa adalah tidak guna mencemarkan tahap profesionalisme saya setaraf dengan mereka.

Saya mengenali ramai penulis dan bloger yang membantu Khairy Jamaluddin, pro Pak Lah dan penggerak UMNO, namun mereka tidak pernah mendedahkan identiti saya di laman web. Sama seperti saya juga tidak pernah mendedahkan mereka di dalam laman web. Semua ini tidak ada sebarang persefahaman. Sebaliknya sikap menghormati hak peribadi orang lain amat tinggi.

Saya juga pernah mengenali generasi awal pentadbir laman Mahazalim tetapi tidak pernah mendedahkan identiti mereka di laman web. Saya juga mengetahui ramai rakan-rakan blogger yang ada hubung kait dengan pemimpin politik tertentu namun saya tidak terfikir mendedahkan diri mereka.

Beberapa hari lalu saya terfikir untuk mendedahkan ramai rakan-rakan alam siber ini. Alang-alang mandi biar basah, alang-alang bergaduh biar sama-sama lebam. Tapi saya juga sedar tiada guna membakar kelambu kerana nyamuk. Tiada guna membakar kota kerana "jokers".

Catatan ini sekadar pengajaran kepada rakan-rakan lain yang mahu terus kekal "anonymous", berhati-hatilah dengan kumpulan ini. Mereka ini bukan sahaja tidak profesional malah tidak beretika langsung.

Apa yang berlaku dua tiga hari lepas membuktikan orang politik walau sebaik mana dan seagung mana, dari pemimpin kecil sehingga pemimpin besar dan sehebat mana pun mereka, hakikatnya kita akan menjadi sampah bila tidak diperlukan.

Akhir bicara, saya mohon maaf kepada semua pembaca dan pengkritik, kepada orang yang dikritik dan orang yang disanjung. Saya berharap tulisan saya selama ini tidak mengandungi sebarang unsur fitnah dan pembohongan.

Saya juga ingin berterima kasih kepada rakan-rakan yang banyak memberi sokongan dan dorongan untuk blog ini termasuk kepada saudara Ahiruddin Atan yang banyak meninggalkan nasihat dalam blog ini tanpa menyedari siapa saya sebenarnya.

Akhirul kalam, maaf zahir batin.

Cuit Sikit!: Yang Bermula Pasti Berakhir

Read more...

Fauzi gemukkan kambing guna Magic Box

UTUSAN MALAYSIA
ARKIB : 12/12/2008
Fauzi gemukkan kambing guna Magic Box

Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR


Teknik Magic Box yang diaplikasikan Fauzi diyakini berupaya merangsang pertumbuhan kambing.

SETELAH 11 tahun berkecimpung dalam dunia perusahaan penternakan kambing, Muhammad Fauzi Daud, 44, membuktikan usaha gigih, pergorbanan serta pengalaman yang sentiasa mendewasakan beliau dalam industri berkenaan pasti membuahkan hasil.

Bermula hanya dengan 20 ekor kambing serta bermodalkan wang sebanyak RM30,000, beliau memulakan perusahaannya di sebuah ladang ternakan di Lenggeng, Negeri Sembilan.

Lebih menarik, beliau yang tidak tergopoh gapah untuk mencari keuntungan ataupun pulangan dalam masa yang singkat, sebaliknya menghabiskan masa selama lima tahun untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D) sendiri berhubung segala faktor yang berkaitan perusahaannya.

Ini termasuk mengkaji sistem ternakan terbaik, faktor pemakanan dan juga aspek penjagaan yang dapat diaplikasikan kepada kambing-kambing ternakannya.

Langkah tersebut adalah bagi memastikan penceburan beliau dalam bidang tersebut bukan sekadar untuk menjual serta membekalkan kambing, malah mewujudkan sebuah sistem yang benar-benar efektif dalam menghasilkan ternakan yang benar-benar berkualiti.

Pada masa sama beliau juga berharap dapat mengurangkan kos perbelanjaan.

Dalam jangka masa lima tahun menjalankan R&D, beliau tidak menjual walau seekor mahupun membekalkan kambing kepada mana-mana pihak.

Sebaliknya, beliau memfokus terhadap mengkaji cara untuk membina sistem kandang, teknik pembiakan, penjagaan dan faktor pemakanan yang mampu mempengaruhi tumbesaran kambing.

Muhammad Fauzi mengakui, jangka masa lima tahun itu dirasakan agak panjang dan mungkin menjejaskan perusahaan kerana tiada janaan pulangan modal dalam lingkungan masa terdekat.

Namun, berteraskan minat serta pengalaman perniagaan yang mantap sebelum ini, Fauzi yang merupakan seorang pengusaha perabot, hanya mula membekalkan kambing kepada umum pada tahun ke enam selepas beliau benar-benar berpuas hati dengan ternakannya.

Menurutnya, selepas menjalankan sendiri R&D yang komprehensif, kambing yang diternak mampu membesar dengan lebih besar daripada saiz biasa.

“Pembinaan kandang yang bersesuaian serta pemakanan yang baik mampu mempengaruhi faktor pembesaran seekor kambing itu,’’ katanya.

Bekat kesabaran beliau itu, Fauzi kini memiliki dua ladang ternakan iaitu di Lenggeng dan Batang Berjuntai, Selangor.

Ladang ternakan di Lenggeng itu mempunyai keluasan 20 ekar dengan 10 ekar daripadanya menempatkan tiga tapak kandang kambing dan selebihnya adalah kawasan rumput untuk dijadikan makanan kambing.

Sehingga kini, beliau memiliki 1,050 ekor kambing daripada jenis Jamnapari yang bakanya diimport dari Indonesia, manakala 1,300 ekor kambing lagi ditempatkan di Batang Berjuntai meliputi jenis Jamnapari dan Bebiri.

Antara yang menarik, Fauzi mengaplikasikan teknik pembinaan kandangan kambing yang dipanggil Magic Box dan menyelaraskan teknik pemakanan Feed lot bagi menggalakkan pembesaran kambing-kambing ternakannya.

Kandang tersebut merupakan tempat Fauzi menempatkan kambing yang berusia lebih dari tiga bulan untuk ‘digemukkan’.

Melalui teknik Magic Box ini, kambing-kambing akan ditempatkan pada petak-petak yang hanya mampu menempatkan seekor kambing dan akan dibiarkan di dalam petak tersebut untuk suatu jangka masa sehingga berbulan-bulan.

Setiap petak dilengkapi dengan tempat pemakanan yang khas di mana kambing-kambing tersebut akan mendapat bekalan makanan yang mencukupi.

Selain itu, ruang yang kecil turut membataskan pergerakan kambing di dalam kotak tersebut sekali gus menjadikan ia lebih gemuk.

Sistem tersebut ternyata berkesan kerana kambing-kambing yang ditempatkan di dalam Magic Box itu mempunyai peningkatan dari segi berat dan saiz berbanding kambing yang diternak di dalam kandang biasa.

Pada kebiasaannya, seekor kambing Jamnapari yang matang memiliki berat antara 60 hingga 70 kilogram (kg), manakala menerusi Magic Box berat kambing mampu mencecah sehingga 100-120 kg.

Jelas Fauzi lagi, kambing-kambing yang ditempatkan di dalam Magic Box nyata sihat-sihat belaka dan bebas daripada penyakit kerana petak khas itu telah dicipta dengan tempat pembuangan sisa yang begitu efektif sekali gus menjamin kebersihan kandang.

“Paling penting, penjagaan yang teliti perlu dilakukan bagi menjamin kualiti ternakan,’’ ujarnya.

Dari segi pemakanan pula, Fauzi menggunakan dedaun hijau daripada pelbagai jenis tumbuhan yang dicampur dengan hampas soya, barli dan juga kandungan mineral DG Premix.

Tambah beliau lagi, memproses makanan ternakan sendiri menjadikan kos pemakanan dapat dikurangkan dan lebih menjimatkan.

“Sekiranya, pengusaha menggunakan pellet sebagai bahan makanan, purata kos bagi seekor kambing adalah pada RM1 untuk sehari, padahal jika makanan diproses sendiri, kos tersebut mampu dijimatkan sehingga 30 sen bagi setiap ekor untuk sehari,’’ jelasnya.

Kini, selain membekalkan daging dan baka kambing, beliau turut menawarkan projek mini perladangan kontrak ternak kambing dan bebiri.

Pakej tersebut didatangkan dengan kandang, khidmat nasihat serta bantuan selepas jualan, kursus, kontrak pembelian balik hasil.

Hanya bermodalkan RM10,000, pihak yang berminat untuk menceburi dunia penternakan kambing boleh menghubungi beliau di talian 019-6509690.

Read more...

abghalim.blogspot.com


TERBARU 15-12-08
Sila DOWNLOAD
KOLEKSI CERAMA AGAMA
http://abghalim.blogspot.com/
Dari Ustaz Shamsuri Hj Ahmad


SEKIRANYA ANDA INGIN DOWNLOAD ATAU MENDENGAR CERAMAH AGAMA DARI USTAZ ISMAIL KAMUS DAN USTAZ SHAMSURI HJ AHMAD SILA LAYARI
http://abghalim.blogspot.com
ATAU
KLIK DISINI abghalim.blogspot.

Email

abghalim@gmail.com.

Read more...

KURMA KAMBING ULU YAM

KURMA KAMBING ULU YAM
Bahan-Bahannya:-
• 1 kg daging kambing
• 3 sudu besar serbuk kurma
• ½ sudu teh jintan manis
• ½ sudu teh ketumbar
• 3 sudu besar minyak sapi
• 2 kuntum bunga lawang
• 3 biji buah pegaga
• 1 cm kulit kayu manis
• 2 ulas bawang merah
• 1 ulas bawang putih
• 1 cm halia
• 1 liter santan
• 1 sudu garam
• 1 biji parutan limau

Cara membuatnya:-
1. Panaskan minyak sapid an tumis kesemua bahan hingga garing
2. Masukkan serbuk kurma dan tumis lagi hingga naik minyak
3. Masukkan daging dan kacau hingga sebati dan masukkan santan
4. Masak hingga daging lembut dan kuah pekat

Rujukkan ; http://ladanguluyam.blogspot.com

Maklumat lanjut : 019-219 5589 (ladang ulu yam)

Read more...

About This Blog

Blog Ladang Ulu Yam dibina sejak 2007
Sila hubungi uluyamfarm@gmail.com
019 2195589 or 012-3770445

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP