LTU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA PEMBACA BLOG LTU...MUSIM QURBAN BERMULA..SILA SINGGAH KE LADANG TERNAKAN ULU YAM UNTUK MELIHAT SENDIRI TERNAKAN KAMI ATAU HUBUNGI 0192195589 Puan Zaitun OR En Sidek 012-3770445

PANDUAN MENTERNAK LEMBU TENUSU

PANDUAN MENTERNAK LEMBU TENUSU

Salam untuk semua

Disini saya akan kemukakan serba sedikit panduan menternak lembu tenusu.Mungkin dengan penerangan serba ringkas bolehlah dijadikan panduan kepada bakal penternak baru.Sekiranya anda berminat untuk mengikuti kursus lebih lanjut dan lebih mendalam lagi,anda boleh hubungi Pengurusan Ladang Ternakan Ulu Yam ditalian:-

019-2195589 Zaitun @ Kak Cik
zaitunn@tm.net.my
atau datang terus ke Ladang Ternakan Ulu Yam


1.PEMBINAAN KANDANG

1.1.Penyediaan Tapak

1.Sebaiknya ditempat yang tinggi atau ditambak bagi mengelakkan menjadi lumpur
2.Berhampiran kawasan rumput
3.Berhampiran dengan punca air (sungai,kolam,perigi)
4.Kenderaan boleh datang dengan mudah

1.2.Keperluan Kandang

1.Ruang yang megikut jumlah lembu ( minima 30 kaki persegi/ekor)
2.Tempat makan (minima 2.5~3 kaki/ekor)
3.Tempat minum (10 gelen air/ekor/hari) senang dibersihkan
4.Tempat pemerahan
5.Longkang
6.Kolam najis

1.3.Keperluan Bahan Binaan

1.Lantai konkrit setebal 4 inci + BRC
2.Tiang kayu atau batu konkrit
3.Kayu pagar,dinding atau buruti (kayu hutang,saying,kayu biasa,2nd hand)
4.Atap zink,asbestos,rumbia,nipah (sebaiknya tidak panas)
PELAN


SISI



2.PENANAMAN RUMPUT DAN CARA PENGURUSAN RUMPUT

2.1.Rumput Napier

2.2 Kenapa Rumput Napier
1.Boleh menghasilkan minima 5 ~ 8 ekor lembu per ekar
2.Mudah ditanam dan dijagai
3.Senang dipotong
4.Mudah diangkut
5.Lembu menyukainya
6.Berkhasiat

2.3. Cara Menanam

2.3.1.Cara mendatar atau baling

1.Batang dipotong 2~3 kaki panjang
2.Batang ditanam bersambungan antara satu dengan lain
3.Jarak diantara barisan 2.5 kaki

2.3.2.Cara Cucuk
1.Batang Napier dipotong 1kaki panjang
2.2 batang satu pokok
3.Jarak antara 2.5 x 1.5 kaki

2.4 PEMBAJAAN



2.5 KAWALAN RUMPUT




2.6 PENYEDIAN RUMPUT

Rumput perlu ditanam tiga bulan sebelum ketibaan lembu.Penanam rumput hendaklah mengikut keperluan dan jumlah lembu yang dirancang.Nisbah keperluan rumput antara
1ekar boleh menampung antara 5~8 ekor lembu.Bahagikan setiap ekar pada 4 blok dan dipotong mengiikut blok dan dibajai selepas memotong agar jumlah tunas menjadi bertambah banyak.

Untuk Mendapatkan Hasil Rumbut Yang Tinggi







3.PEMELIHARAN LEMBU TENUSU

3.1.Baka Freshian Sahiwal (Dara Bunting 6 ~ 7.5 bulan).Umur lebih kurang 18 bulan dan berat lebih kurang 260kg.





Berwarna hitam kemerahan. Hasil kacukan antara lembu betina jenis Friesian dan jantan Sahiwal. Baka ini dihasilkan khusus untuk dipelihara di Malaysia. Ia merupakan jenis dua-guna yang sesuai bagi Malaysia.Boleh mengeluarkan susu 1,500-2,000kg. Purata berat anak semasa lahir 24kg. Berat matang ialah 360kg.Purata kenaikan berat badan dalam lingkungan 0.37kg sehari.

3.2.Harga diantara RM4000.00 ~ RM4500.00 seekor.Umur 6~7.5 bulan.Jangka masa bunting selama 9½ (287 hari)sebelum ia melahirkan.

3.3.Lembu bunting perlu makanan yang baik iaitu :-
1.Rumput secukupnya (40kg atau lebih/hari)
2.Konsentrat antara 4 ~ 5 kg/hari

3.4.Lembu bunting akan terasa cemas apabila dibawa ke tempat baru.Ianya mengambil masa lebih kurang 2 minggu untuk menyesuaikan diri.Berikan lembu yang baru diterima itu makanan seperti rumput,konsentrat dan garam.Disini penternak perlu berdamping dengan lembu-lembu dengan menggosok gosok badan,leher dan muka untuk menjalinkan hubungan intim.Lembu akan cepat jinak jika dilakukan berterusan.

3.5.Kira-kira sebulan sebelum tempoh kelahiran,bawalah lembu-lembu ini ke tempat pemerahan.Beri ia makan konsentrak,menggosok dan mencuci tetek lembu bagi membiasakan lembu.Langkah ini akan menyenangkan aktiviti pemerahan bilamana lembu melahirkan anak kelak.

4.PENGURUSAN ANAK LEMBU

Setelah cukup atau lebih kurang 9.5 bulan ,lembu telah bersedia untuk melahirkan anak.Selalunya lembu akan melahirkan anak dengan tanpa ada sebarang masalah.Sekiranya timbul sebarang masalah,segeralah menghubungi Pegawai JPHPT yang berdekatan.

4.1.Periksa jika ada lendir yang melekat pada muncung anak lembu.Bersihkan lendir itu dengan kain yang bersih.

4.2.Periksa jika ada sebarang kecacatan.Ikat tali pusat 2~3 inci dari pusat.Potong sekiranya terlalu panjang,sapu iodine sehingga kering.Boleh juga digunakan Gusanex dan Dri-dress.

4.3.Pisahkan anak dari ibunya agar senang induknya diperah susu.Sebaiknya namakan anak lembu dan ibunya.(Sila rujuk ke Ladang Ulu Yam untuk menyaksikan aktiviti pemerahan dan gunanya anak dan induk diberi nama)

4.4.Beri susu awal lembu (Colostrum) kepada anak agar mendapat kekebalan penyakit.Jangan beri berlebihan kerana ianya akan menyebabkan cirit-birit dan anak akan lambat biasa dengan makanan.



Anak yang berumur 6bulan keatas bolehlah dilepaskan ke padang ragut.

5.AKTIVITI PEMERAHAN SUSU

5.1.Lembu yang dipisahka dengan anaknya pada hari pertama.Pemerahan dilakukan 2 kali sehari.

5.2.Kandang mesti dicuci dan lembu perlu dimandikan dan dibersihkan badan.

5.3 Alat-alat yang digunakan untuk memerah
-Baldi – baldi plastic,aluminium atau stainless steel.
-Air – Air yang bersih
-Ubat – Iodofor dan klorin
-Tuala
-Tong susu – Penapis susu – Napkin atau kain putih
-Penimbang
-Peti sejuk

5.4 Persediaan alat-alat pemerahan
Basuh baldi,tuala,penapis dan tong susu dengan air dan sabun.Bilas alatan dengan klorin..Bilasan akhir dengan air didih untuk menghilang bau ubat.Keringkan alatan sebelum digunakan.

5.5 Persediaan Pemerah Susu.
1.Seorang pemerah susu mestilah berkeadaan bersih terutama kuku mesti pendek dan bersih.
2.Tangan tiada luka,pakaian atau pemakaian apron digalakkan.
3.Kasut pemerah mestilah bersih.
4.Seorang pemerah juga berkesihatan baik tiada penyakit atau mengidap demam atau selsema.
5.Cuci tangan dengan klorin bila ingin berpindah pada lembu yang lain.Ini dapat
mengelak kuman berpindah sekiranya ada.

5.6.Persedian Lembu Tenusu
1.Berkeadaan tenang
2.Elakkan memukul dan menakutkan lembu
3.Lembu mesti dimandikan dan dibersihkan
4.Cuci tetek lembu dengan bersih
5.Ikat kaki belakang lembu dan leher lembu.
6.Jauhkan ternakan dari ternakan lain seperti kambing,ayam,itik atau anjing

5.7.Teknik Pemerahan
- Putting susu dipegang dengan kesemua jari kedua-dua tangan
-Perah dan lepas semua jari dan mengukut irama atau rentak

Sila rujuk ke Ladang Ulu Yam untuk kepastian.

6.SELESAI MEMERAH
-Lembu-lembu dilepaskan ke padang ragut bagi akitiviti bersenam atau bagi melepaskan ketegangan sewaktu proses pemerahan susu dilakukan.Ini dapat mengelakkan lembu stress dan bengkak kaki.


Bersambung…………..

Sumber rujukan JPH Selangor,Ladang Ulu Yam,Blog dan web penternakan Malaysia,Nasri,Yusri,Mybob,aminagro,Esis dll

4 comments:

Tanpa Nama 28 Mac 2008 10:00 PG  

a'kum abang halim, nak tanya pernah ke pelajar veterinar (Dr Haiwan) melawat ladang abang halim?

Tanpa Nama 19 Mei 2008 4:26 PTG  

terima kasih ,dengan ilmu anda

Hazwan 9 September 2008 12:55 PTG  

Salam. Sy tertarik dgn ulasan Abg Halim. Sy berminat utk menceburi bidang penternakan lembu ni. Tapi x tau cara. Di harap abg Halim dpt membantu org muda mcm sy. Thanks.

nizal 12 Februari 2009 7:37 PTG  

asalamualaikum, saya nak tanya berkenaan kulit lembu.adakah pihak en.ada membekalkannya?kalau ada saya sudi membelinya sebanyak yang boleh.. maklumat lanjut-0195128876(nizal)

About This Blog

Blog Ladang Ulu Yam dibina sejak 2007
Sila hubungi uluyamfarm@gmail.com
019 2195589 or 012-3770445

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP