LTU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA PEMBACA BLOG LTU...MUSIM QURBAN BERMULA..SILA SINGGAH KE LADANG TERNAKAN ULU YAM UNTUK MELIHAT SENDIRI TERNAKAN KAMI ATAU HUBUNGI 0192195589 Puan Zaitun OR En Sidek 012-3770445

KEPADA OTAI DAN SIFU : TOLONG JAWAB SOALAN INI

KEPADA OTAI DAN SIFU : TOLONG JAWAB SOALAN INI

MENGUNAKAN SEMULA SISA TANAMAN (BATANG) JAGUNG UNTUK MAKANAN (SILAJ)
TERNAKAN LEMBU PEDAGING
PROSES MEMBUAT SILAJ BATANG JAGUNG (100 KG)
Batang jagung segar dicincang

Masuk dan memampatkan
Kedalam bekas kedap udara

Siram dengan larutan
Garam 1kg.+ UREA 1/2 kg.
Molases 1kg. + Air 4 liter

Tutup rapat
(Kedap udara)

Peram selama 21 hari

silaj
Panduan ini saya perolihi dari laman blok penternakan.

Saya ade beberape soalan yang hendak diajukan:

1) sekiranya silaj napier adakah perlu untuk siram dengan larutan garam+urea+molases+air seperti pembikinan silaj batang jagung manis di atas?

2) Sekiranya perlu, bolehkah saudara memberi panduan proses membuat silaj rumput napier di dalam tong silo mengikut acuan saudara?

3) Saya terbaca satu artikal tentang mesin pemampatan rumput untuk membuat silaj yang direkacipta oleh jph. Berdasarkan pengalaman, bolehkan abg halim ceritakan kaedah lain yang abg halim gunakan untuk memanpatkan napier di dalam tong silo.?

Saya Izwan Salleh, menetap di Pahang.berminat dengan industri ternakan kambing dan sekarang sedang mencari ilmu berkaitan dengan ternakan kambing ni. Kerjasama dari pihak saudara amat2 saya hargai sekian/0196097606

Read more...

ANKARA SYAITAN BERTOPENGKAN MANUSIABagaimana kalau ini terjadi pada keluarga kita.....Awasi pergerakan anak anak kita dan jangan biarkan mereka bersendirian.

Malaysia sekali lagi digemparkan dengan penemuan mayat kanak-kanak dalam beg sukan di PJS 1, Petaling Jaya.Mayat kanak-kanak berusia lingkungan lapan hingga 10 tahun itu yang ditemui dalam keadaan menyayat hati dengan kesan ‘sula’ menggunakan terung dan timun di kemaluannya....

Perbuatan itu dipercayai dilakukan individu bertopeng syaitan dan langsung tidak mempunyai belas kasihan terhadap manusia.Lebih menyayat hati, kedua-dua kaki kanak-kanak tidak berdosa itu dilipat ke dada sebelum disumbat ke dalam beg sukan dan ditinggalkan di tepi tangga kedai tiga tingkat di PJS 1/48, PJS 1, yang menempatkan sebuah syarikat pengedaran buku.Baca disini.

Read more...

Bila Tun dibedah Anwar Berdoa


Bila Tun dibedah Anwar Berdoa

Petikan dari komen pembaca di Blog A Kadir Jasin .Menurut Sdr Ahirudin Attan aka Rocky's Bru, seorang pembantu Datuk Seri Anwar Ibrahim menghantar pesanan berikut kepadanya:

"Doa Untuk Tun Dr. Mahathir Saya, Azizah dan keluarga turut mendoakan supaya Tun Dr. Mahathir dapat cepat pulih kesihatannya setelah menjalani pembedahan jantung dua hari yang lalu. ANWAR IBRAHIM"

Tiada berita sensasi di akhbar tempatan agar rakyat lebih peka dengan keadaan.

Tun lebih percaya pada anak bangsa untuk melakukan pembedahan itu.WALLAHUALAM

Read more...

About This Blog

Blog Ladang Ulu Yam dibina sejak 2007
Sila hubungi uluyamfarm@gmail.com
019 2195589 or 012-3770445

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP