LTU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA PEMBACA BLOG LTU...MUSIM QURBAN BERMULA..SILA SINGGAH KE LADANG TERNAKAN ULU YAM UNTUK MELIHAT SENDIRI TERNAKAN KAMI ATAU HUBUNGI 0192195589 Puan Zaitun OR En Sidek 012-3770445

KEMERDEKAAN BERSAMA TEMAN BARUBas yang sepatutnya bertolak dari Butterworth,pukul 1.30pagi pada 31-8-07 telah terlewat 1jam.Semasa menanti ketibaan bas,saya ditakdirkan Allah bertemu dengan insan yang saya anggap istimewa,abang Ismail Wahab 019-6092301 dari Kupang,Baling.Beliau kini menetap di Kuala Lumpur adalah pelajar sambilan jurusan syariah di UM.Bekas seorang pengikut Al-Arqam,yang banyak berbicara tentang ketuhanan.Perbualan yang hampir berjam-jam lama dengannya rasa seketika cuma.Terima kasih abang Ismail,kalau ada masa kita bertemu lagi.Maaf abang umur saya bukan 28 tahun tapi 40 tahun.

Bas yang ditunggu telah pun tiba,saya pun menaiki bas pada jama 2.30 pagi dan terus terlena hingga ke Kuala Lumpur.Sesampainya ke ibu kota saya lihat ramai peserta perarakan perbarisan kemerdekaan telah bersiap sedia dan ada yang berpusu pusu datang dalam suasana yang kelam kabut.Maklumlah acara mesti tamat sebelum solat jumaat. Jam waktu itu telah hampir 7.00 pagi.Laju juga bas yang saya naiki itu.

Sesampai saya di Pudu Raya,saya berjalan terus ke Plaza Rakyat untuk mengambil LRT ke Masjik Jamek dan bertukar LRT ke KL CENTRAL.Tujuan saya ke sana untuk mandi dan bertemu dengan orang yang dijanjikan.Malangnya bilik mandi ditutup sebab cuti umum.Heran rasa di fikiran,buat bisnes cam mana,waktu cutilah ramai pelanggan ditutup pula.Patutlah KTM tak untung,tak peka dengan situasi.Pastu saya masuk tandas awam untuk gosok gigi dan cuci muka aja.Tandas di KL CENTRAL tidaklah sebersih waktu pembukaannya dulu,kata orang KEDAH "lantai dia basah lencun dan lecah pulak tu"

Sesudah bersiap lawa,saya pun pergi membeli akbar dan mencari sarapan pagi.Orang yang pertama yang dijanjikan telah pun menalipon akan sampai 5 minit dari waktu itu.Beliau adalah saudara Jafre yang kini menetap di Siputih Kuala Lumpur dan seorang kakitangan Kerajaan.Jafre seorang anak muda dari Trengganu berkelulusan dari UM.Saya dan Jafre bersarapan bersama.

Bermulah episod soal jawap tentang perternakan.Saya telah bersedia dengan beberapa contoh nota dan kertas kerja mengenai penternakan.Satu salinan saya beri pada Jafre.Nota-nota itu saya muat turun dari blog Wan Jutawan Ternak,Syam Kelantan dan JPH.Terima kasih dan maaf sekiranya mengambil tanpa izin kalian.Saya banyak berbual tentang pemasaran kerana conderong saya ke arah itu.Pentenakan yang sebenar saya tidak pandai.Saya mengaku pada mereka perkara yang sebenar.

Pada tepat pukul 9.00 pagi teman lagi sorang datang bersama rakannya.Marlina datang bersama Fadly.Perkara sama juga yang saya lakukan,memberi salinan nota sebagai panduan pada mereka.Kami beramah mesra dan bertukar pandangan tentang penternakan di Malaysia.Maklumlah depa semua lepasan U dah banyak buat kajian sebelum memulakan suatu perniagaan.

Saya amat kagum dengan mereka kerana cita cita untuk menjadi PENTERNAK berjaya suatu hari nanti untuk berbakti pada keluarga dan kampung halaman.Semoga suatu hari nanti Jafre memiliki ladang ternakannya di Terengganu dan Marlina di Negeri Sembilan.Kepada Fadly,dari kota ke desa dengan pengalaman baru yang gembira dan .......(nanti hang tau sendiri ).Bila dah bersama Marlina jangan dok ..... dia dah ada ILMU PELEMBUT HATI.Semoga kalian berbahagia hingga ke akhir hayat.

Waktu bersurai sudah tiba pada jam 11.30 pagi.Kami bersalaman dan berjanji akan setia sebagai TEMAN selamanya........

1 comments:

Tanpa Nama 4 September 2007 12:35 PTG  

assalamualaikum..
abg halim.. tq byk2. untuk tunjuk ajar, nasihat dan petua2 yg bernilai tu. insyaAllah menjadi panduan.. jugak disebar-sebarkan pada yg lain pulak. tq utk contoh2 hardcopy tu..

bertemu dan berbual ngan abg halim.. byk membuka fikiran dan idea. ;) klau tidak disebabkan abg halim masih byk temujanji ngan org lain.. bleh le lagi lepak berbual lama-lama lagi. eheee

abg halim.. saya budak 'u' yg masih kurang ilmu kehidupan dan pertanian. budak baru belajar ni.. nanti abg halim kena tolong jolok-jolokkan... eheee
insyaAllah jumpa lagi...

ikhlas:jafre

About This Blog

Blog Ladang Ulu Yam dibina sejak 2007
Sila hubungi uluyamfarm@gmail.com
019 2195589 or 012-3770445

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP